teisipäev, 6. november 2018

Probleemid/depressioon/abi

Olete mõelnud miks inimesed on nii erinevad? Mina olen ...

Inimesi saab iseloomustada igatmoodi :

Ühed meist on kurnatud, teised meist on alati rõõmsad. Ühed meist on sõbralikud, teised vaenulikumad. Ühed räägivad meid surnuks, teised kuulavad.

Osad inimesed räägivad end paremaks inimeseks, väites et saavad jagu kõikidest probleemidest. Vale!. See on tegelikult appi karje teistele inimestele sest need inimesed on need kes vajavad ise tuge rasketel aegadel. Jah, mõni võib mentaalselt aidata teist inimest, kuid füüsiliselt ei suuda kunagi oma tegusid täide viia.  Põhjus ->

Enne peab inimene ise oma enda probleemid lahendama kui teiste inimeste probleeme lahendama hakkab, - vastasel juhul inimene kes teiste probleeme lahendab, võib sattuda olukorda kus pideva lisa koorma (ka enda koorma) kandmine muutub liialt raskeks ning selle raskusega tekiv depressioon võib viia enesetapuni kui õigeaegselt ravi/tuge ei saa...

 Probleem tekib siis kui juba sõbrad näevad et inimene on muutunud. Suur probleem on juba siis kui sõbrad ei suuda ka inimest maapeale tuua. Sellisel juhul peaks inimene vajama teistsugust abi. Probleem on tõsine. Ning vajab kiiret sekkumist.

Paljud jooksevad oma probleemide eest ära, isegi ei ürita neid lahendada. Ja see on selline olukord kus väiksest lumepallist veereb suur lumepall.
Samuti rääkimata probleemidest saab kord suur probleem sest inimesed ei oska/ei taha õigel ajal oma probleeme selgeks rääkida. Ning kui tuleb aeg kus inimene ei jõua enam oma vaimset  koormat kanda, inimene plahvatab ja tulemus sellel on oi kui kole.

On inimesi, kes jätavad probleemi enda sisse, ning lõpuks depressioon hävitab nad täielikult. On inimesi kes lahendab probleeme füüsiliselt kellegile/endale viga tehes ja on inimesi kes lahendab probleeme rääkides.

Inimesed kes jätavad oma probleemi enda sisse või lahendavad vägivallaga , neil on vaja abi. Abimeheks sellele on psühholoog. Tuletan meelde et inimene ise ei saa/ei taha aru saada et tal on vaja abi . Ning abi pakkumisel tuleb sõbral/tuttaval ise abivajajat abini juhatada.
Tuletan meelde et Depresioon on haigus ning see vajab ravimist.


Depressiooni sagedasti esinevad tunnused ja sümptomid on:
  • püsiv kurbus, ärevus või "tühi tunne"
  • huvikaotus tegevuste vastu, mis olid varem huvitavad või nauditavad, sealhulgas seks
  • ebatavaline väsimus, energiapuudus, tugev pidurdatus nii tunnetes kui tegevustes
  • isukaotus (koos kaalukaotusega) või liigne söömine (koos kaalutõusuga)
  • häiritud uni ja unetus, hommikune liigvarane ärkamine või liigne magamine
  • emotsionaalse väljendusrikkuse vähenemine ("emotsioonitus")
  • pessimism, lootusetuse-, väärtusetuse-, süü- või abituse tunne
  • sotsiaalne eemaldumine
  • raskused keskendumisel, asjade meelde jätmisel ja otsuste langetamisel
  • ebatavaline rahutus või ärrituvus
  • püsivad ja ravile allumatud kehalised probleemid nagu peavalud, seedehäired või krooniline valu
  • mõtted suitsiidist või suremisest, suitsiidikatsed või enese vigastamine.

Depressiooni ja ärevust võivad põhjustada veel teised mitmesugused tegurid, näiteks geneetika, keskkond, elustiil, keerulised ja puudulikud lähedussuhted, narkootiliste ainete või alkoholi väärtarvitamine, ajukeemia tasakaalu puudumine või muud tervislikud tingimused.
Depressioonid ja ärevused näitavad seda, et inimene ei tunne ise ennast.
Inimestel lihtsalt pole aega mõelda oma mõtteid lõpuni ja korrastada nn oma sisemaailma faile. Nii nagu arvutis on vaja luua aeg ajalt kord, nii on ka vaja sisemaailma korrastada.

Kui näed et su sõber/tuttav on liimist lahti, siis ole talle abiks. Ole talle suur kõrv, kuula ta ära. Vähemalt küsi mis on lahti? Kuidas sa saaksid abiks olla? Pane ta rääkima..


Kõige tähtsam ja edasi viiv elus on probleemile leida lahendus, kui sa ei saa ise hakkama , küsi abi. Kõik probleemid on lahendatavad!
Ja pea meeles! Alati alusta ise-endast. Kui oled ise nii vaimselt, kui ka füüsiliselt korras siis ka teiste probleemid näivad sulle kergelt lahendatavad. :)

Kui viga näed , siis mine aita (või otsi abi) - nii oled elupäästja nii endale kui ka teistele!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Juttu nimepanekust

 Nime osas kuidagi pidi ei jõudnud otsusele ja minu beebist peaaegu saigi beebi nimetu.  Appi võtsin oma sõbranna kes siis lõpuks 3 nime väl...